PVV Twenterand wil meer ruimte voor de ondernemer

download.jpg

De Partij voor de Vrijheid heeft samen met de SGP en het CDA geprobeerd om het bedrijf Dekker in Den Ham wat meer ruimte te geven om haar werkzaamheden te kunnen verrichten. Dekker wil maximaal 6 keer per jaar puin breken met een mobiele breker. Een jaar heeft 365 dagen en hiervan wil Dekker 6 keer per jaar bouwpuin verwerken tot granulaat. Granulaat wordt in de wegenbouw toegepast. De omwonenden, klanten en afnemers staan volledig achter de plannen van Dekker. Het belangrijkste is wel dat de buren en omwonenden totaal geen bezwaren hebben geuit en zoals gezegd, steunen ze Dekker. Wanneer Dekker geen toestemming krijgt om dit te doen, verliest ze klandizie en omzet. Maar het puin breken op eigen locatie past ook helemaal in het duurzaamheidsvraagstuk van vandaag de dag, de behoefte aan minder CO2 uitstoot en de wens van de politiek om ondernemers meer circulair te laten ondernemen. Kortom, het is een win-win situatie!

Op 24 september 2019 hebben we hier een tweede debat over gehad in de gemeenteraad, maar GBT, CU en de PvdA-GroenLinks willen niet dat Dekker deze ruimte krijgt. Zij zijn bang voor precedentwerking (meer bedrijven die het ook gaan doen), maar weten niet welke bedrijven in Twenterand eenzelfde milieuvergunning hebben als Dekker. Ook was de wethouder (GBT) niet bereid om te kijken waarom andere gemeentes in Overijssel het wel toestaan. Dekker had wel 50 buren, klanten en afnemers meegenomen naar de raadszaal en die waren na afloop woedend op de wethouder, GBT, CU en de PvDA-GroenLinks. Ook van de PvdA -GroenLinks is het raar, want zij profileren zich als een duurzaamheidspartij. Dan wil een bedrijf duurzamer werken en dan schiet de PvDA-GroenLinks het af.

Het verzoek van Dekker is realistisch en reëel en deze ondernemer, die al 75 jaar onderneemt, verdient onze steun. Ik ben er een paar keer geweest en het zijn lieve, aardige mensen die veel rekening houden met hun omgeving. Die willen ze niet tot last zijn. Of ze PVV stemmen? Ik weet het niet, dit was niet onze insteek. De PVV vindt dat de gemeente zich dienstbaar moet opstellen en in deze zaak stond de gemeente tegenover een bonafide ondernemer. En waarom? Ik weet het niet, maar het was pure machtspolitiek. Hoe kun je nu maatwerk toepassen in de zorg, in het onderwijs/opvang en in de koopzondag discussie, maar niet bij ondernemers? Onbegrijpelijk.

GBT antwoordde dat regels die voor de één gelden, ook voor een ander gelden. De PVV zei dat deze redenatie niet op gaat, want ondernemers in Den Ham en Vriezenveen mogen niet op zondag open. Maar ondernemers in Vroomshoop en Westerhaar wel. GBT verschuilde zich toen achter de enquête waarin inwoners aangaven dit zo te willen. Prima, maar dan kunnen wij de inwoners ook via een enquête vragen of zij ondernemers als Dekker de ruimte willen geven vroegen wij aan GBT. Zeker wanneer omwonenden dit soort ondernemers steunen. De PVV heeft hiervoor dezelfde avond een motie ingediend, maar GBT, CU en PvdA-GroenLinks wilden nu geen enquête. Regels voor de één gelden dus alleen voor de ander, wanneer het GBT uit komt. Hypocriet!

En dan verbaasd zijn dat de Hammenaren boos en teleurgesteld wegliepen. GBT heeft veel krediet verloren, maar kan het nog goed maken. Het is immers nooit te laat om het goede te doen. En dat is straks de motie steunen die de PVV, SGP en CDA in gaan dienen om Dekker alsnog die ruimte te geven. Met steun waarschijnlijk van de VVD. De vertegenwoordiger van de VVD, Erik Kobes, was afgelopen dinsdag op vakantie.

Erik Veltmeijer.