Een schande!

De PVV Overijssel is halverwege december 2018 begonnen met een inzamelingsactie voor Stichting De Eethoek in Almelo. Deze stichting verzorgt 4 dagen per week warme maaltijden voor mensen die financieel aan de grond zitten en dus geen geld hebben om iedere dag een warme maaltijd voor zichzelf te bereiden. Dinsdag was de dag. Het was zover. Wij boden De Eethoek een cheque aan van 1.250 euro. Op een jaarbegroting van 6.000 euro is dit een mooi bedrag. De Eethoek was er dan ook zeer blij mee.

 

De Eethoek is 4 jaar geleden opgericht door een inwoonster van Overijssel die, na het faillissement van het bedrijf dat ze samen met haar man runde, zelf financieel in zwaar weer kwam te zitten. Ze kwam er toen achter dat het niet vanzelfsprekend is dat de Nederlandse Staat voor haar burgers opkomt. Familie, vrienden en goedwillende mensen hebben haar door deze zware periode geholpen. Samen met haar kinderen. Ze vertelde zich toen een vreemde te voelen in haar eigen land. Na vele jaren belasting te hebben betaald en hard te hebben gewerkt had ze meer verwacht van de overheid.

Om zo’n periode van financiële ellende door te komen heb je kracht nodig en zij besefte toen dat niet iedereen in staat is om zelf weer uit zo’n dal te komen. In deze periode ontstond bij haar de wens om mensen in dezelfde situatie te gaan helpen. Om deze mensen te steunen en daar waar nodig bij te staan. Te helpen zo’n periode door te komen en de mensen, indien mogelijk, een duw in de juiste richting te geven.

Ik kwam hier dinsdag voor de eerste keer. Sommige collega’s waren er al een keer geweest. Er zaten veel meer mensen dan ik verwacht had. We werden enthousiast ontvangen door de initiatiefneemster en haar man. Natuurlijk ga je dan het gesprek aan. Waarom zijn jullie dit begonnen? Is het zwaar? Wat kost het om al deze monden te voeden, 4 dagen per week? Redden jullie het financieel? Krijgen jullie gemeentelijke ondersteuning? Waarom geen eigen locatie? Wel honderd vragen liggen er op je lippen. Tijdens het gesprek krijg je ontzettend veel bewondering voor deze vrouw en haar man. En voor alle vrijwilligers die haar helpen. Dit zijn mensen die dagelijks anderen helpen en we hoorden dat dit wel eens ten koste gaat van hun eigen leven. Privé geld hebben ze er soms zelf in gestopt. Zo hoog is soms de nood, het gebrek aan geld.

Ze verzorgen niet alleen maaltijden, maar ze zorgen er ook voor dat mensen naar de kapper kunnen omdat er een sollicitatiegesprek wacht. Of ze helpen mensen met hun financiële perikelen. Toppers zijn het.

En als je dan hoort dat ze op 3 verschillende locaties moeten koken word je overmand door toch wel emoties. Boosheid vooral.  Dagelijks moeten sjouwen met potten, pannen en boodschappen. Week in, week uit. Jaar in, jaar uit. Geen enkele financiële bijdrage krijgen ze van de gemeente. Ook niet van de provincie. Ze moeten het hebben van donaties of mensen die eten schenken. Zoals een supermarkt of een visboer. Veel stress iedere dag, iedere week, omdat ze niet weten hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel eten er geschonken wordt. Veel stress omdat ze steeds naar een andere locatie moeten om te koken.

En als je dit dan allemaal hoort dan word je dus boos. Erg boos.

De politiek heeft haar mond vol van verbinding zoeken, van burgerparticipatie en van bottom-up initiatieven. De gemeente Almelo geeft miljoenen euro’s uit aan subsidies maar ziet De Eethoek niet staan. De provincie Overijssel heeft honderden miljoenen euro’s op de plank liggen, maar veel van die miljoenen gaan naar projecten voor de elite. Ieder jaar krijgt het Orkest voor het Oosten één miljoen euro vanuit Zwolle terwijl de bezoekers zelf makkelijk een kaartje kunnen bekostigen. In het mislukte Viking Theater in Deventer zit 5 miljoen euro provinciaal belastinggeld. Onlangs werd te snel de knip getrokken voor het luchtkasteel Lithium Werks, 7.5 miljoen euro gemeenschapsgeld. Voordat XL Businesspark in Almelo begon te lopen waren er al tientallen miljoenen euro verdampt. Verkwist. Geld dat veel beter besteed had kunnen worden. En dan hebben we het maar niet over de 500.000 euro om te gaan experimenteren met plastic! Waanzin.

Stichting De Eethoek is een prachtig particulier initiatief. Gerund door mensen met het hart op de juiste plaats. Heel veel mensen, die tijdelijk een zware periode door moeten maken, hebben er baat bij. Inwoners van Overijssel. De PVV staat voor deze inwoners. Dit zouden de gemeente Almelo en de provincie ook moeten doen.

Gisteren lazen we dat weer meer mensen gebruik moeten maken van de voedselbank. 144.000 mensen, een toename van 6%. De Eethoek is dus nodig!

De PVV wil dat De Eethoek structureel financieel geholpen wordt en daar gaan we ons de komende Statenperiode hard voor maken. Een eigen onderkomen zou helemaal geweldig zijn. Maar eerst 6.000 euro, structureel per jaar.

Wij vinden het een schande dat initiatieven als De Eethoek moeten smeken om geld terwijl aan de andere kant miljoenen besteed worden aan projecten waar de gewone man en vrouw niets aan hebben. Hier moet de komende Statenperiode verandering in komen!

Dit gaan we bij de één van de eerstvolgende vergaderingen van de nieuwe periode proberen af te dwingen!

Erik Veltmeijer.