Je krijgt wat je verdient

De informatieronde is voorbij en bekend is geworden dat de partijen CDA, de VVD, Forum voor Democratie, de ChristenUnie en de PvdA gaan proberen om een coalitie te vormen. Verrassend?

Voor de buitenstaander wellicht wel, maar voor de mensen die het proces van dichtbij mee maken niet. Ik zal het proberen uit te leggen.

 

Het CDA, of beter gezegd Eddy van Hijum wil beslist niet met de PVV in zee. Eddy van Hijum is onaantastbaar binnen de provinciale CDA en zijn wil is vooralsnog wet. Nog wel, want wie zoals gezegd de politiek van binnenuit volgt, weet dat de steun voor van Hijum afbrokkelt. Hij heeft onvoldoende gepresteerd, is in het dossier Businesspark XL gered door het bedrijfsleven, Technology Base Twente loopt niet en hij heeft ernstig gefaald met Lithium Werks.

En het dossier Lithium Werks loopt nog. De PVV heeft een Wob-verzoek gedaan op 1 maart jl. omdat de PVV twijfelt of alle informatie wel met de Staten is gedeeld. Sterker nog, de PVV denkt dat er helemaal geen businessplan was, maar dat er gewoon 7.5 miljoen is overgemaakt omdat van Hijum Kees Koolen op zijn blauwe ogen geloofde. En als dat zo is, is er foute informatie gedeeld met de Staten van Overijssel. Bewust. Gedeputeerde Staten heeft de termijn van het beantwoorden van de vragen in het Wob-verzoek (binnen 4 weken na 1 maart) niet gehaald en heeft om uitstel gevraagd. Op 26 april moeten ze ons de gevraagde informatie verstrekken. Of men vraagt weer uitstel aan.

Eddy van Hijum baalt van dit Wob-verzoek en neemt dit de PVV bijzonder kwalijk. Plus, hij heeft moeite met ons islam standpunt. Redenen voor hem om de PVV buitenspel te zetten.

De PVV heeft de VVD en Forum voor Democratie aangeraden om het CDA met de rug tegen de muur te zetten om zo een coalitie over rechts af te dwingen. Dit had gekund door tegen het CDA te zeggen dat deze partij het dan maar over links moet gaan uitzoeken. Dit zou zeer lastig worden voor het CDA. Arrogantie moet je afstraffen. De VVD en FvD willen het liefste over rechts, met de PVV. Dan moet je deze voorkeur ook laten blijken in de onderhandelingen. En desnoods dus afdwingen. Dit is door beide partijen echter niet gebeurd.

De redenen? Simpel. Monique van Haaf (VVD) wil per se gedeputeerde blijven (lees haar salaris behouden) en Forum voor Democratie zegt dit wel geprobeerd te hebben, maar dat de VVD dit niet aandurfde. Persoonlijk belang weegt blijkbaar zwaarder dat wat goed is voor Overijssel. Zo draait de politiek. Zo draait de baantjescarroussel, het kartel.

Kijken we naar Forum voor Democratie dan lezen we in de correspondentie met de informateur niet dat FvD een coalitie met de PVV als voorkeur had. Men noemde de VVD, het CDA en de CU als eerste en kwalificeerde deze coalitie ook als een coalitie over rechts. Een bijzondere kwalificatie. Met andere woorden: FvD wilde niet met de PVV geassocieerd worden omdat men bang was voor van Hijum. Teveel flirten met de PVV zou betekenen dat men door van Hijum buitenspel gezet zou worden. Nu al zwicht FvD voor het kartel en sluit men zich er naadloos bij aan.

Als beloning krijgen beide partijen de buurman van van Hijum erbij. Tijs de Bree (PvdA en naar voren geschoven als gedeputeerde) en Eddy van Hijum wonen praktisch naast elkaar in hetzelfde dorp. Zij kunnen het goed met elkaar vinden. De PvdA is helemaal niet nodig, want zonder heeft men ook een meerderheid.

De VVD én Forum voor Democratie wilden helemaal niet samenwerken met de PvdA. Maar Eddy van Hijum wel. En dus gebeurt het.

Tja, VVD en FvD…..je krijgt wat je verdient. Een coalitie zonder smoel!