Havist schiet met scherp in debat

De Stentor 17-10-2013 pagina 35, door Rense Slings

Haal een PVV-Statenlid als gastdocent voor de klas in een les over democratie en politiek, en het debat brandt vanzelf los.

ZWOLLE - Voor een droog lesje staatsinrichting is het voor de zeventien scholieren van havo 4 aan het Carolus Clusius College (CCC) wellicht nog wat vroeg dit eerste uur. Op een wit scherm is een schema met daarin de verschillende overheidslagen geprojecteerd.

Patrick Rijke, gemeenteraadslid voor GroenLinks en classicus van huis uit, stipt het marktplein van Athene aan als bakermat van de huidige democratie en vraagt de klas hoelang het huidige systeem al bestaat. Glazige blikken uit kleine oogjes. Stilte. Een denkbeeldige steppenroller rolt door lokaal 324. "Wie kent het beeld op het station?" Inge gaapt voor de tweede keer. "Thorbecke? Iemand?", probeert Rijke nog.


Samen met Statenlid Rob Berkhof van de PVV is het gemeenteraadslid deze ochtend gastdocent op het CCC als onderdeel van het project Jong
Overijsseldoet mee! Doel is om met jongeren in debat te gaan over de democratie en rol van de provincie en gemeente hierin.

De klas wordt pas echt wakker als ze hun voorbereide vragen op de politici mogen afvuren, de meesten met de PVV'er in het vizier. "Waarom de PVV?", schiet Alana.

"We zeggen waar het op staat met duidelijke taal. Recht toe recht aan", ketst Berkhof af.

"Is er in die partij wel ruimte om af te wijken van een standpunt?", vraagt Marnix listig.

"Jazeker, in de Provinciale Staten zit ik in de regel op persoonlijke titel", reageert het Statenlid.

"Is er daardoor zoveel verdeeldheid in de partij? En als u kunt afwijken op persoonlijke titel zit, waar stem ik dan op?", werpt duidelijke de meest politiek geëngageerde scholier de politicus kritisch toe.

"Ik moet wel achter de hoofdpunten van de PVV staan. Anders verloochen ik mezelf", ontwijkt Berkhof laconiek. "Wanneer ik ineens voor kunstsubsidies en tegen asfalt zou zijn, moet ik een andere partij zoeken."

Naomi: "U had het net over debatteren op basis van argumenten, maar Geert Wilders noemde Pechtold laatst een zielig mannetje".

Berkhof: "Dat is inderdaad geen argument. Dat is een constatering", lacht hij.

Met politieke geslepenheid weet het PVV-Statenlid zich gedurende het gehele debat op de vlakte te houden, wat ervoor zorgt dat veel leerlingen na de les nog blijven hangen om de politicus nogmaals te bevragen.

Een vijftal uit deze klas zal op 28 november deelnemen aan de
OverijsselDebat Award in het Provinciehuis.