Ook PVV kritisch over kwaliteit openbaar vervoer

 
333615 3
Bron: Simon Dirk Terpstra, 2016

De PVV is kritisch geworden over de bezuinigingen op het openbaar vervoer in Overijssel. De partij testte het openbaar vervoer zelf uit en concludeert dat er onvoldoende alternatieven beschikbaar zijn voor reizigers om lijnen die geschrapt worden op te vangen.

Statenlid Roy van Aalst van de PVV maakte afgelopen vrijdag een rit van het Twentse Deurningen naar Giethoorn in de Kop. “Ik wilde vooral weten hoe makkelijk je als reiziger gebruik kan maken van alternatieven naast de bus en de trein. Tot mijn schrik kwam ik er achter dat die alternatieven helemaal niet voorhanden zijn. Het enige wat ik echt heb kunnen gebruiken is de brommobiel in Zwolle.”

Op het openbaar vervoer moeten miljoenen euro’s per jaar bezuinigd worden omdat het Rijk fors minder geld uitkeert aan de provincie. Daarnaast dalen de opbrengsten en stijgen de kosten. Het idee is nu om in Overijssel een kernnet te behouden, dat bestaat uit nationale en regionale spoorlijnen, aangevuld met enkele belangrijke buslijnen.Op het openbaar vervoer moeten miljoenen euro’s per jaar bezuinigd worden omdat het Rijk fors minder geld uitkeert aan de provincie. Daarnaast dalen de opbrengsten en stijgen de kosten. Het idee is nu om in Overijssel een kernnet te behouden, dat bestaat uit nationale en regionale spoorlijnen, aangevuld met enkele belangrijke buslijnen.

Mobiliteitsmix

Buiten het kernnet moet er een ‘mobiliteitsmix’ komen. Bussen worden dan alleen ingezet wanneer er voldoende reizigers gebruik van maken. Als de bus niet rijdt dan is de reiziger aangewezen op alternatieven zoals Samenrijden.nl, Greenwheels, Car2go, de Ov-fiets of de buurtbus.
Roy van Aalst geeft toe geen regelmatig gebruiker te zijn van het openbaar vervoer, maar er ook alles behalve enthousiast over te zijn geworden. “Ik stapte ‘s ochtends om half elf op de bus in Deurningen en kwam pas rond vier uur aan in Giethoorn. En wanneer enkele buslijnen geschrapt zouden zijn, dan was ik er waarschijnlijk nu nog niet geweest. Deze ervaring is voor ons wel aanleiding om de verantwoordelijk gedeputeerde kritisch te bevragen.”

PVV standpunt opvallend

Het standpunt van de PVV is opvallend, omdat de partij bekend staat als een echte ‘auto-partij’ en de partij van ‘keiharde bezuinigingen’. Volgens Van Aalst ligt dat iets genuanceerder. ‘Wij vinden het echt een slechte zaak wanneer er lege bussen op het platteland rondrijden die worden betaald met gemeenschapsgeld. Aan de andere kant vinden wij ook dat ook mensen zonder auto in staat moeten zijn om op een betaalbare manier van A naar B vervoerd te worden.”
Woensdagavond debatteren Provinciale Staten over de manier waarop het openbaar vervoer in Overijssel in de toekomst moet worden vorm gegeven. Naast de PVV zijn ook veel andere partijen kritisch over de ingezette koers.

Bron: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=242098&cat=1#prettyPhoto