Integriteit overheid

Statenvragen artikel 59 RvO voor Provinciale Staten van Overijssel 2011 over Integriteit overheid

 

Inleiding

  1. Integriteit heeft alles te maken met de kwaliteit van het openbaar bestuur. Ook kan integriteit het vertrouwen van de burgers in hun overheid maken of breken. De overheid moet dus extra prioriteit geven aan integriteit, temeer omdat zij werkt met publieke middelen en op veel terreinen een monopoliepositie heeft.(uit : Handreiking integriteit van politiek ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen).

  2. Niet alleen feitelijke belangenverstrengeling, maar ook de schijn ervan moet worden vermeden. (uit : Handreiking integriteit van politiek ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen).

  3. "Ik doe dat in de hoop dat u de handreiking daadwerkelijk zult gaan gebruiken. De handreiking in de kast zetten heeft immers geen zin. Ze moet juist een actief bestaan gaan leiden omdat u er met anderen over spreekt. Door het er met elkaar over te hebben, zal de handreiking u helpen bij het nemen van de juiste beslissingen". (uit de brief van de heer J.P.H. Donner dd 15 april 2011).

  4. In een tijd dat een ieder in Nederland, en dus ook in de provincie Overijssel de broekriem dient aan te halen, moet worden gekeken naar de kosten van het overheidsapparaat. De overheid zal het goede voorbeeld moeten geven en met het coalitieakkoord dat er nu ligt geeft het college van gedeputeerden mijns inziens een eerste aanzet. Daarin staat te lezen dat er kritisch naar de eigen uitgaven zal worden gekeken.

Vragen

  1. Deelt u de mening van de PVV fractie dat de overheid het goede voorbeeld moet geven qua bezuinigen zeker als zij de burger vraagt om offers?

  2. Hoeveel kost de bijeenkomst op 30 mei in Kasteel Het Nijenhuis?

  3. Wilt u de gastenlijst openbaar maken? Indien neen, waarom niet?

  4. Kosten Museum De Fundatie

    • Heeft de provincie Overijssel een offerte ontvangen met daarin een opgave van de kosten voor het tonen van de collectie op 30 mei?
    • Hoeveel brengt het Museum de Provincie in rekening of is het tonen van de collectie een verplichte tegenprestatie die bij de subsidie verstrekking is afgesproken/bedongen?
    • Betaalt de Provincie de uren van de heer R.H. Keuning (directeur van het museum)?
  5. Kosten 'walking dinner'.

    • Heeft de provincie Overijssel een offerte ontvangen met daarin een opgave van de kosten door restaurant De Librije?

    • Hoeveel brengt de Librije de Provincie in rekening?

  6. Welk orkest verzorgt de muziek tijdens de bijeenkomst en hoeveel brengen zij de Provincie in rekening?

  7. Bent u voornemens om ook een bijeenkomst te organiseren voor de inwoners van Overijssel, die dit ten slotte allemaal mogelijk maken, op kasteel het Nijenhuis? Zo neen, kunt u gemotiveerd aangeven waarom niet?

Hierbij verzoeken wij u deze vragen schriftelijk te beantwoorden voor 23 mei as.

Edgar Mulder
PVV-fractie