Windmolens in Deventer
Statenvragen artikel 59 RvO voor Provinciale Staten van Overijssel 2011 over Windmolens in Deventer.
Inleiding
Er is geen bewezen causaal verband tussen menselijke 'CO2 uitstoot' en klimaatverandering. De zogenaamde 'catastrofale opwarming van de aarde' is aantoonbaar onjuist. Het warmt al ruim 10 jaar niet meer op, met de poolkappen is niets aan de hand evenmin als met de zeespiegel,van alarmistische voorspellingen en temperatuurreconstructies blijkt niets te kloppen. Het is een politiek gemotiveerde campagne. Niets meer, niets minder. En het trucje om mensen bang te maken te krijgen is al vaker toegepast.
Zure Regen, de ozonlaag, ijstijden en nu gaan we weer allemaal dood door opwarming. Links heeft dan wel gelijk een oplossing...een moderne aflaat: belastinggeld en subsidies.
Steeds meer wetenschappers uiten publiekelijk hun twijfel en sommige politici durven te volgen. Ook de linkse media beginnen te twijfelen. Je hoort weinig meer over "Global warming" . Het is nu Climate change".
Zelfs de Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes adviseert geen windmolens in Overijssel te plaatsen en raadt gemeenten aan de krachten te bundelen en duurzame energie op te wekken die ook echt iets oplevert.
http://www.trendbureauoverijssel.nl/meedoen/agenda/deel-4-_wijzen-in-het-oosten__-yttje-feddes.html
De financieel belanghebbenden geven echter nog niet op. Die hebben dan ook het meeste te verliezen. Klimaat en alles wat daarbij hoort (o.a. banken, windmolenaars, NGO's, adviseurs, wetenschappelijke instituten) is een miljarden business geworden, geheel gefinancierd door belastingbetalers.
De PVV fractie vraagt u hierbij om op te komen voor de belangen van de inwoners van de wijk Bramelt in Deventer. De inwoners vechten tegen de komst van 3 monsterlijke windmolens (140 meter hoog) op zeer korte afstand van hun woonwijk.
In het nieuwe akkoord van GS Overijssel staat te lezen:
Met windenergie gaan we terughoudend om. De met het Rijk afgesproken doelstelling om voor 2020 80 Megawatt mogelijk te maken blijft echter staan. De provinciale medewerking blijft beperkt tot de (zeer) kansrijke gebieden en bedrijventerreinen. Dit dient echter zorgvuldig te gebeuren zodat geen schadeclaims ontstaan. Voor het realiseren van de windenergie zetten we geen provinciale financiƫle instrumenten in.
Vragen
-
Deelt u onze mening dat in Overijssel het plaatsen van windmolens alleen mag plaatsvinden in de daartoe in de Omgevingsvisie aangemerkte "kansrijke" zoekgebieden voor windenergie, zonder provinciale financiƫle middelen (bijdragen, leningen of investeringen)?
-
Deelt u de mening van de PVV fractie dat het welzijn van de bewoners van de wijk het Brammelt kan worden beschouwd als een "beschermde natuurwaarde" en dat de effecten van het oprichten van deze windmolens op het welzijn van deze bewoners onderzocht zou moeten worden? Zo neen, kunt u gemotiveerd aangeven waarom niet?
-
Deelt u onze mening dat het oprichten van 3 windmolens van elk 140 meter hoogte op deze locatie zich op geen enkele wijze verhoudt tot de aanwezige gebiedskenmerken en daarmee in strijd is met artikel 2.1.5. van de Omgevingsverordening Overijssel 2009? Zo neen, kunt u gemotiveerd aangeven waarom niet?
-
Deelt u onze mening dat het beleid betreffende windturbines in Overijssel nader dient te worden geregeld in een provinciale ruimtelijke verordening aan de gemeenten in Overijssel? Zo neen, kunt u gemotiveerd aangeven waarom niet?
-
Bent u bereid inzake bedoelde voornemens een proactieve aanwijzing aan de gemeente Deventer te doen uitgaan? Zo neen, kunt u gemotiveerd aangeven waarom niet?
-
Naast landschapsvervuiling zorgen deze windmolens voor geluidsoverlast en een permanent "kerstgevoel" ('s avonds en 's nachts knipperende rode lampjes). Bovendien veroorzaakt dit initiatief een enorme planschade: een aanzienlijke waardedaling van de huizen (ca. 1000 woningen dalen tot 30% in waarde. Bron: jurisprudentie hof van Leeuwarden) Is dit te kenmerken als hinder en overlast? Zo neen, kunt u gemotiveerd aangeven waarom niet?
-
Uit alle onderzoeken blijkt dat windmolens een zeer beperkte bijdrage leveren aan duurzaamheid. Er zijn zelfs studies waaruit naar voren komt dat er een negatieve bijdrage is.
Oorzaken:-
Hoge netto investeringen en lage energieopbrengst
-
Stilstand (te weinig wind, te veel wind)
-
Stilstand (bewegende schaduwvorming bij zonneschijn)
-
Gebruik gas- en kolencentrales als achtervang
De bewoners van de wijk Bramelt hebben aangegeven dat ze via het plaatsen van zonnepanelen de gestelde doelen willen bereiken. De wethouder van Deventer weigert dit. Bent u met ons van mening dat, op deze manier, het plaatsen van windmolens slechts symboolpolitiek is, waar enkele belangengroepen zich aan verrijken? Zo neen, kunt u gemotiveerd aangeven waarom niet?
-
-
De PvdA wethouder van Deventer gaf tijdens een publieke bijeenkomst toe dat hij zelf geen huis zou kopen in een wijk waar zulke enorme windmolens staan. Bent u het met ons eens dat de geloofwaardigheid van deze wethouder nul komma nul is? Zo neen, kunt u gemotiveerd aangeven waarom niet?
-
Kunt u een overzicht geven van alle subsidie(s) die voor deze windmolens worden verstrekt en van welke begroting(en) deze subsidie(s) komen?
-
Kunt u aangeven wat de (gemiddelde) productiefactor is van windmolens op land in Nederland?
-
Deelt u de mening dat de bouw en plaatsing van een windmolen evenveel energie kost als een windmolen in anderhalf jaar produceert? Zo neen, kunt u gemotiveerd aangeven waarom niet?
12. Geeft de Provincie Overijssel direct of indirect geld aan de gemeente Deventer (of aan betrokken partijen/ bedrijven) voor dit project?
Hierbij verzoeken wij u deze vragen schriftelijk te beantwoorden voor 23 mei as.
Edgar Mulder en Gerrit Jansen
PVV-fractie