Beschaving

'De ontwikkeling van een volk, voorbeeld: de westerse beschaving staat op een hoog peil. Synoniem: cultuur. Goede manieren, voorbeeld: deze mensen hebben wel enige beschaving. Geheel van waarden en normen die een samenleving gelden.'

Zomaar wat betekenissen van het woord beschaving. Ik moest er weer eens aan denken toen ik vandaag (maandag 28 juli 2018) las dat de Joodse gemeenschap in Deventer zijn biezen moet pakken. Ze worden de synagoge uitgejaagd door o.a. een Turkse ondernemer én door de gemeente Deventer. De Turkse ondernemer, die als ik mag geloven, de hele Brink zo langzamerhand in eigendom heeft en de gemeente Deventer die mogelijkheden om de Joods gemeenschap te behouden, niet heeft benut. Bestuurlijke onkunde. Of was het onwil, ik vermoed het laatste. Weet het wel zeker.

 

We zullen het fijne er niet van weten. De PVV Overijssel heeft medio mei dit jaar in de Staten van Overijssel een motie aangekondigd waarin wij de toenmalig waarnemend Commissaris van de Koning, de heer Boele Staal, vroegen om in het conflict te bemiddelen. De motie was via de media aangekondigd. Op de dag dat wij de motie wilden indienen, had Boele Staal overleg gehad met de huidige CvdK, de heer Andries Heidema. Toen nog burgemeester. De heer Heidema zou het oppakken en de heer Staal zou ‘de vinger aan de pols houden’. Dezelfde avond nog zou er een gesprek zijn met alle betrokken partijen. Wij hebben de motie ingetrokken omdat het leek alsof de motie en de media-aandacht de zaak in beweging hadden gezet. En wij wilden het proces niet frustreren. Stille diplomatie. Beschaving. Inmiddels is duidelijk dat er geen spat vooruitgang is geboekt. En dat de Turkse ondernemer nul bewegingsruimte bood, de gemeente geen enkele serieuze poging heeft gedaan om de Joodse gemeenschap voor Deventer te behouden, dat Andries Heidema met zijn hoofd ergens anders was en dat Boele Staal naast een telefoontje niets voor de Joodse gemeenschap heeft gedaan. We zullen het fijne er nooit van weten, want de gesprekken tijdens een mediation zijn geheim.

Ik heb de Joodse gemeenschap leren kennen in Zwolle én ik ben betrokken bij de gesprekken die de Joodse gemeenschap heeft gehad, en nog steeds heeft, met onze fractiemedewerker. De Joodse gemeenschap doet me sterk denken aan de Armeense gemeenschap in Almelo. Die heb ik leren kennen in 2015 tijdens de 100-jarige herdenking van de Armeense genocide. Geert Wilders was hier ook bij. En ik heb ooit, toen kluste ik nog wat bij als taxichauffeur in de weekenden bij Taxi Almelo, 8 Armeense dames ( de klasse droop er vanaf ) in de taxi gehad die ik naar een feestje moest brengen. En iedere keer wanneer ik Joodse of Armeense mensen ontmoet, moet ik denken aan het woord ‘beschaving’. Wat een prachtige mensen zijn dit. Het voelde telkens weer dat deze mensen heel dicht bij God staan. Een volk, als ik dat zo mag zeggen, waar de beschaving van afdruipt. Mensen zoals God het bedoeld heeft. Ik ben zelf niet kerkelijk opgevoed, maar geloof wel dat er een God is. De aanwezigheid van God voelde ik bij deze mensen. Omdat ze zo beschaafd zijn. Zo oorspronkelijk. Zo authentiek.

Maar ze zijn wellicht ook te aardig, te nederig. Ze cijferen zichzelf te snel weg. Ze geloven in het goede van de mens en geloven dat anderen het beste met hen voor hebben. Achter de schermen uiten ze wel kritiek, maar in het publieke debat houden ze alle fatsoensregels in acht. Dit is prijzenswaardig. Maar in deze wereld, in de huidige tijd, lijkt dit niet meer voldoende te zijn. Anderen lopen over je heen of anderen denken dat je toch geen tegengas geeft. Politici die niets voor je doen, omdat je toch niet de straat op gaat. Te lief voor deze wereld denk ik wel eens. Maar alle respect.

Terwijl ik deze column schrijf lees ik op RTV Oost dat Tom Fürstenberg, de voorzitter van de Joodse gemeenschap een klap heeft gekregen bij het definitieve vertrek. Een absoluut dieptepunt. Over het falen van de politiek is hij nu duidelijk. Goed zo Tom, soms moet je gewoon zeggen waar het op staat. De waarheid moet altijd naar boven komen. En je doet het weer beschaafd: ‘Heidema heeft veel steken laten vallen, dat voelt als bewust.’ staat op de site van RTV Oost als zijnde jouw quote.

Ik vind het dieptriest dat wij in Nederland zo omgaan met mensen die het toppunt van beschaving zijn. En dat we steeds meer een Nederland krijgen waar geen sprake meer is van beschaving. Zie Amsterdam. Zie wijken in Twente die geïslamiseerd zijn. Zie hoe jonge moslims afgeven op onze normen en waarden, hoe ze over Joden denken en over homo’s. Zie hoe VVD’ ers het prima vinden dat vrouwen in een nikab of in een boerka lopen, ook bij een hittegolf. Zo naïef, denkend dat dit een vrijwillige keuze is. Het zijn ook deze naïeve mensen die het prima vinden dat jonge meisjes, die hun eerste ongesteldheid hebben gehad, een hoofddoek op moeten. Omdat ze vanaf 12, 13 jaar zogenaamd aantrekkelijk zijn voor het andere geslacht. Zo lang een Marokkaan een jodenkoek weigert vanwege de benaming die wij eraan gegeven hebben, is de beschaving ver weg. Vrouwen die alleen door vrouwen geholpen willen worden. Waar is onze beschaving gebleven?

Ik reed onlangs in Amersfoort waar ik opgegroeid ben. Richting het centrum waan je je in het Midden-Oosten. Volledig geïslamiseerd. Vroeger fietste ik er als klein kind naar toe, nu hoor je van mensen dat hun kinderen daar niet meer mogen komen. Het is er niet meer veilig. Vroeger was het een Nederlandse wijk, nu een islamitische wijk. Het ziet er niet meer uit, het oogt niet meer beschaafd.

Ze (al die naïeve, wegkijkende politici) laten het gebeuren.

Ik hunker naar onze beschaving. Daarom heb ik ook zo’n zwak voor Joodse en Armeense mensen. En daarom zit ik bij de Partij voor de Vrijheid. De enige partij die opkomt voor ONZE beschaving. Straks weer Provinciale Statenverkiezingen. Kiezen de inwoners van Overijssel voor ONZE normen en waarden, voor ONZE beschaving, of geven ze de islamisering van onze provincie nog meer speelruimte?