OPINIE – De beslissing van Vitens om de samenwerking met Israël te stoppen is volstrekt onjuist.

Het word nu echt tijd dat de directie van Vitens  een echte en eerlijke dialoog begint met de meerderheid van de politiek in Overijssel en de extremistische GroenLinks standpunten loslaat.

Zo betoogt Edgar Mulder vandaag in dit artikel in De Stentor.

ZWOLLE – Een meerderheid in de Overijsselse politiek is het oneens met de beslissing van Vitens om de samenwerking met het Israëlisch waterbedrijf Mekorot op te zeggen. In Provinciale Staten werd een motie van de PVV aangenomen die Vitens oproept om de relatie met Israël te herstellen. De Overijsselse motie draagt het provinciebestuur op een vergadering van aandeelhouders bijeen te roepen om het foute beleid van Vitens te corrigeren.

Vitens werkt wel samen met de communistische dictatuur Vietnam en wil niet met de democratische rechtsstaat Israël samenwerken? Dat valt niet uit te leggen. Hetzelfde geldt voor het plannetje van Vitens om samen te werken met de Palestijnse Water Autoriteit. Werken met de overheid in Gaza betekent onvermijdelijk samenwerken met de terroristische organisatie Hamas.

Ook Vitens kan de gemaakte keuze tegen Israël en het verschil met andere landen niet uitleggen laat staan onderbouwen.Wel slaat het bedrijf fel om zich heen. Iedereen is fout. De politiek in Overijssel, de indieners van de motie en vooral de PVV. Het bedrijf liet weten dat de beslissing van de politiek in Overijssel 'vreemd en onbegrijpelijk' is. Volgens Vitens is Mekorot een bedrijf dat schuldig is aan het schenden van mensenrechten en staat het op de zwarte lijst van de VN-Mensenrechtenraad.

De verwijzing naar die zwarte lijst is een zwaktebod van Vitens. Deze VN-raad wordt gedomineerd door islamitische landen en andere dictaturen. Aan de eenzijdige besluitvorming van die raad is dat goed te merken: sinds haar oprichting veroordeelde die raad de staat Israël vaker dan alle andere 191 lidstaten bij elkaar. De VN-mensenrechtenraad is een eenzijdige en niet meer serieus te nemen instantie.

Het oordeel van Vitens, dat Mekorot de mensenrechten zou schenden, baseert zij op een al even omstreden rapport van diezelfde raad. Dat rapport was zo slecht dat Obama de bespreking ervan boycotte en de Mensenrechtenraad berispte.

Dat de inwoners van Overijssel deze rare politieke keuzes van Vitens straks mogen gaan betalen schijnt het waterbedrijf niet te interesseren. Vitens voelt zich kennelijk onkwetsbaar: de burgers kunnen hun onvrede toch niet tot uiting brengen door bij Vitens weg te lopen. Vitens heeft namelijk een monopoliepositie.

Water is dé eerste levensbehoefte en hoort buiten het politieke conflict tussen Israël en de Arabieren te blijven. De staten van Overijssel vinden dit, Mekorot heeft dit als beleid, Obama steunt dit en zelfs de Palestijnse president Abbas vindt dit.

Nu Vitens nog.